Δευτέρα
16 Σεπτέμβριος 2024

Λεύκανση δοντιών

Η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών αλλά και κάποιες καταχρήσεις όπως ο καπνός, το αλκοόλ, ο καφές, προσδίδουν στο σμάλτο των δοντιών μας χρωστικές ουσίες που επηρεάζουν το χρώμα τους. Οι επιφανειακές χρωστικές αντιμετωπίζονται με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και με τον εξαμηνιαίο καθαρισμό και στίλβωση(γυάλισμα) από τον οδοντίατρο.

Οι χρωστικές όμως που καταφέρνουν να διεισδύσουν στο εσωτερικό των δοντιών τα κάνουν να φαίνονται με την πάροδο του χρόνου πιο σκούρα. Μια ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά οικονομική διαδικασία για να γίνουν τα δόντια πιο λευκά και λαμπερά είναι η λεύκανση. Με τη χρήση κάποιων ουσιών που με μια ιδιαίτερη διαδικασία διεισδύουν στο εσωτερικό του δοντιού, απομακρύνουν τις χρωστικές ουσίες και προοδευτικά του «ανοίγουν» το χρώμα. Είναι μια διαδικασία απόλυτα ασφαλής για το σμάλτο των δοντιών αλλά και για τους περιβάλλοντες ιστούς με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν 3 μέθοδοι λεύκανσης:

  • Στο σπίτι με προϊόντα εμπορίου
  • Στο σπίτι με μασελάκια και λευκαντικές ουσίες
  • Στο Ιατρείο με την επαγγελματική λεύκανση

Η λεύκανση μπορεί να αλλάξει το χρώμα μόνο των φυσικών δοντιών. Οι θήκες, οι όψεις και τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη δεν αλλάζουν χρώμα γι’ αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού έχει γίνει σταθεροποίηση του αποτελέσματος να αντικαθίστανται κάποιες προσθετικές εργασίες.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμο, παραμένει αναλλοίωτο για περίπου δύο με τρία χρόνια ανάλογα με τις καθημερινές μας καταχρήσεις και τη σωστή συντήρηση. Επίσης δεν ενδείκνυται σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν, σε δόντια με περιοδοντίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αλλεργίας σε συστατικά του λευκαντικού και σε παιδιά κάτω των 16 χρόνων.

Κατά την διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή ευαισθησία που είναι όμως παροδική.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο
FOLLOW US:
2024