Τετάρτη
19 Ιούνιος 2024

Γηριατρική Οδοντιατρική

Η γηριατρική οδοντιατρική είναι η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και περιλαμβάνει τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης και συνδέονται με την ηλικία των ασθενειών. Με την πρόοδο της οδοντιατρικής, οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο έχοντας την φυσική τους οδοντοφυΐα στο στόμα. 

Τα οδοντικά προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της γήρανσης είναι πολλά. -Μπορεί να εμφανιστούν σκελετικές αλλαγές, όπως η οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μείωση της οστικής μάζας και την αύξηση των καταγμάτων. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τον ασθενή στο να είναι καλός υποψήφιος για εμφυτεύματα ή ακόμα και για την καλή στήριξη της οδοντοστοιχίας.

-Η ηλικιωμένοι ασθενείς επίσης μπορεί να έχουν μία μειωμένη ροή σάλιου, έτσι μετέπειτα προκαλείται ξηροστομία (με όλα τα προβλήματα που προκαλεί αυτή). Όπως επίσης  πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν για την καταπολέμηση των ασθενειών τους έχουν έναν επιπρόσθετο λόγο στην ξήρανση του στόματος.

-Τα νεύρα μέσα στα δόντια υποχωρούν όσο μεγαλώνουμε, έτσι προκαλείται μειωμένη αίσθηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αντιλαμβάνονται την τερηδόνα (χάλασμα) όταν έχει προχωρήσει πολύ.

-Τα δόντια από τη χρήση έχουν πολλές αποτριβές αυχενικά (στην ένωσή τους με το ούλο) και μασητικά.

Ο ηλικιωμένος ασθενής μπορεί να χρειάζεται επίσης να αυξήσει τη συχνότητα των επισκέψεων στον οδοντίατρο από τους 6 μήνες σε κάθε 3 μήνες.

Τέλος μετά τα 50 πολλοί ασθενείς για την επαναφορά της αρμονίας του προσώπου προσφεύγουν στον οδοντίατρο για Οδοντικό Λίφτινγκ (Αντιγηραντική Οδοντιατρική).

FOLLOW US:
2024